Tuesday 29 April 2014

Sportvoeding

Sportvoeding is voeding die (extra) genomen wordt om de sportieve prestaties te verbeteren. Sportvoeding komt in verschillende vormen voor. Voedingsstoffen zoals vitaminen , mineralen , koolhydraten , eiwitten en zelfs vetten .

Hoewel training uiteraard het belangrijkste blijft om resultaat te boeken, kan Sportvoeding heel wat ondersteuning bieden in bijvoorbeeld krachtsport  (zoals gewichtheffen en bodybuilding ) en duursporten (zoals fietsen , lopen , zwemmen ).

De Geschiedenis van Sportvoeding

Sportvoeding dateert al val zeer lang geleden. In de tijd dat de oude Grieken en Romeinen begonnen met de Olympische Spelen , hadden de atleten reeds hun eigen speciale regime om geweldige prestaties neer te zetten, en voeding was hier één van.

Milo van Croton was een de worstelaar met een ongelooflijke kracht die vijf opeenvolgende Olympische Spelen won. Hij at 9 kg vlees, 9 kilogram brood  , aldus Athenaeus en Pausanias (Grandjean).

Vandaag de dag is het natuurlijk ondenkbaar zoiets al sportvoeding te beschouwen . Vandaag is er veel geëvolueerd. Wetenschappers zijn voortdurend aan het werk in de evolutie van Sportvoeding en de ontwikkeling ervan !

US News meldde dat in het jaar 2008 65% van de bevolking wel eens een vorm van Sportvoeding neemt. Daarmee wordt het belang van goede voeding onderstreept voor atleten en sporters. Ook als aanvulling op dieet, sociale en culturele invloeden, leefgewoonten, motivatie en opleiding bepalen succesvolle atletische prestaties.

Sportvoeding en supplementen
Alle sporters overwegen Sportvoeding of zelfs extra voedingssupplementen , omdat ze op zoek zijn naar betere prestaties.

Eiwitten (http://www.nutrimax.be/eiwitten/ ) werden voor het eerst  begin 1940 genomen voor meer weerstand en meer kracht.  Eiwitinname is een belangrijk deel van de voeding en is zeker voor een regelmatige sporter een belangrijk onderdeel van de training. Extra eiwitten worden gebruikt omdat deze vooral het herstel van spiermassa bevorderen.

Creatine  http://www.nutrimax.be/creatine/ kan nuttig zijn voor goed getrainde atleten om het inspanningsvermogen en algemene kracht te verhogen.

Ook de stof glutamine http://www.nutrimax.be/aminozuren/l-glutamine/ , gevonden in wei-eiwit supplementen http://www.nutrimax.be/eiwitten/whey-eiwitten/ , is het meest voorkomende vrije aminozuur http://www.nutrimax.be/aminozuren/ in het menselijk lichaam. Van Glutamine wordt gezegd het zeer belangrijk is voor spieropbouwende  processen zoals glycogeen en eiwitsynthese

Energie supplementen http://www.nutrimax.be/energie/ hebben aangetoond de prestaties te kunnen verhogen.

Cafeïne http://www.nutrimax.be/energie/caffeine/ is bekend sinds de jaren 1900 en werd gebruikt sinds de jaren 70. Ook de cafeïne in energy drinks toont een verhoogde reactie in de prestaties. Het nuttigen van een energiebooster met cafeïne verhoogt op korte termijn de prestaties.

Post Work Out Supplementen zijn net zo belangrijk als alle andere sportvoeding, maar wordt helaas dikwijls over het hoofd gezien. Het herstel na een inspanning is belangrijker dan de pre-work-out voeding.

Helaas worden ook prestatie bevorderende illegale dopingproducten genomen zoals anabole steroïden, testosteron, ... met veel bijwerkingen zoals hoge bloeddruk en veel negatieve lichamelijke bijwerkingen.

Ook Bloeddoping werd ontdekt in de jaren 1940 toen het werd gebruikt door de Tweede Wereldoorlog piloten.  Uiteraard zijn deze parkrijken illegaal en dus ook zeker af te raden.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home